L

Trygg-Hansa larmar: Håll koll på hantverkarkläder

”Håll koll på personer med hantverkarkläder”.  Detta inbrottsförebyggande råd kommer från Trygg-Hansa.

- Det känns tråkigt om yrkesgrupper känner sig utpekade men jag tror att de är beredda på att bjuda på sig själva och att vi alla måste hjälpas åt, menar Håkan Franzén,  Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

I annonser i bland annat Aftonbladet delar Trygg-Hansas expert inbrott i hemmen Håkan Franzén med sig av sina råd. Han lyfter fram Grannsamverkan som nummer ett på listan och tipsar om utrustning som säkerhetsdörr och rörelsesensorer men betonar också vikten av din egen och grannarnas vaksamhet.

Om man ser någon man inter känner kan man hälsa och fråga vart vederbörande är på väg. Men försäkringsexperten manar också till observationer av klädsel genom rådet ”Håll koll på hantverkarklädsel – det förekommer att inbrottstjuvar klär sig i blåställ och en stege under armen för att smälta in”.

Tidningen Byggaren frågar: Men tänk om det är riktiga hederliga hantverkare då?

- Ja, men man ser definitivt skillnad på en riktig hantverkare och en utklädd. Går någon omkring med en stege på axeln helt malplacerat ska man vara vaksam, säger Håkan Franzén.

Hur vanligt är det med inbrottstjuvar som klär ut sig till hantverkare?

- Jag vet inte, det är bara en viss typ av tjuvar som gör det, tjuvar som agerar ensamma kan nog klä ut sig. Men mer än hälften av brotten begås av organiserade ligor och de klär inte ut sig utan är svåra att känna igen.

Ska man peka ut en hel yrkesgrupp på det här sättet?

- Nej, vi ser en hög nivå av inbrott och många drabbade känner sig kränkta. De har behov av den trygghet som sådana här råd kan ge. Det ligger i alla intresse.

Är det inte risk att ärliga hantverkare misstänkliggörs?

- Det är jättetråkigt om en yrkesgrupp känner sig utpekad men jag tror att alla får bjuda på sig själva. Alla måste hjälpas åt att förhindra inbrott och annan vardagsbrottslighet i bostadsområden. Kanske får då ”byggarna” acceptera att gärningsmän ibland klär ut sig som ”byggare” och att vi då måste tipsa om det.

Kan hantverkare agera på ett sätt som gör att boende känner sig lugna?

- Det är alltid bra om de är öppna och kan visa sin behörighet. Snacka gärna med boende om vilket ärende ni har när ni parkerar bilen på gatan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikael Kindbom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Publicerad tisdag, 21 november 2017 15:31 Uppdaterad onsdag, 22 november 2017 09:35