I backspegeln

...var tredje rot-kund försvann efter att Rut och Rot försämrades?

Skatteverket har släppt ny statistik för Rut och Rot för februari månad och det är ingen rolig läsning för byggbranschen. Jämfört med februari 2015 har antalet företag som utför rot-arbeten minskat med 17 procent och nästan var tredje kund har gått förlorad.

– Det var precis det här som vi varnade för när förslaget om att rot-avdraget skulle minskas kom. Totalt är det runt 4 500 företag som inte längre utför rot-arbeten. Hur många av dessa som arbetar med andra saker eller hur många personer som har behövts sägas upp är oklart. Men klart är att regeringens försämring av avdraget redan har påbörjat en negativ effekt som vi inte vet var den kommer att sluta, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna.

 Även antalet köpare i februari 2016 minskar rejält jämfört med 2015 och risken är att många av dessa väljer att köpa tjänsterna svart istället. Många företag i branschen har sedan årsskiftet fått förfrågningar från kunderna om de vill utföra arbetet svart.

– Nu går samhället miste om viktiga skattepengar som istället skulle kunna gå till vår välfärd. Vi kan bara hoppas att så många som möjligt fortsätter att köpa tjänsterna vitt och att företagare inte branschen inte råkar ut för en konkurrenssituation från svartarbetare, säger Patrik Nilsson.

I januari betalades fortfarande pengar ut för ROT-arbeten som utfördes under 2015. Februari är därför den första månad som sänkningen av avdraget syns. Siffrorna kan komma att justeras då företag kan ligga efter med rapporteringen till Skatteverket.

 

Publicerad 2016-03-07 12:14:55

Senaste nummer

Din röst är viktig